AutoCAD 2021 for MAC uuendused

AEC Collection blogi AutoCAD blogi PDM Collection blogi Terje Korberg
06 Apr 2020

AutoCAD 2021Autodesk AutoCAD 2021 for MAC-is on täiustuse saanud mitmed funktsioonid ja lisatud on mõned uued. Näiteks AutoLISP Unicode’i tugi, täiustatud Purgeable objektid, täiustatud XREF võrdlus, uus geomeetria mõõtmise võimalus, sujuvam Trim ja Extend ning paljud teised uuendused. Loe täpsemalt ↓

Autodesk AutoCAD 2021 for MAC uuendused:

1.Liigutatav käsuaken(Command Window)

Nüüd saab käsuakent lukustada ja ekraanil ümber paigutada, lohistades vasakut või paremat otsa.

 

2.Non-Purgeable items

PURGE aknas on nüüd ülevaade objektidest, mida ei saa PURGE funktsiooniga failist eemaldada. Ehk näete kõiki objekte, mis on failis kasutuses ning saate mugavalt vahetada nimekirju objektide vahel, mida saab kustudada ja mida ei saa kustutada.

Aknas näete ka infot objektide kohta, mida ei saa eemaldada. Näiteks iga kihi objektide arvu ja nende mõju faili suurusele.

Alloleval joonisel näidatud nupp Select Objects sulgeb teate akna, valib objektid ja suumib määratud objektidesse, mida ei saa eemaldada.

Muutunud funktsioon
PURGE – eemaldab jooniselt kasutamata objektid, näiteks plokkid ja kihid. Kuvab objekte, mida saab eemaldada ja leiab jooniselt objekte, mida ei saa eemaldada.

 

3.XREF alusfailide võrdlus

Nüüd saate võrrelda ja vaadata XREF-failis tehtud muudatusi, mis on joonisele lisatud välise viitena. Kõik viidatud joonise või võrreldava joonise muudatused on esile tõstetud muutmispilvede abil.

Kui viidatud joonist on muudetud, siis kuvatakse rakenduse akna vasakus alanurgas teade.

Lisage linnuke Compare Changes ette, et näha erinevusi praegusel joonisel. Seejärel klõpsake teates olevale linki(reload cabinet), et muudetud xrefi uuesti laadida . Xref Compare aken kuvatakse automaatselt. Võrdluse sulgemisel laaditakse xref uuesti.

Samuti saate võrrelda xref-muudatusi Reference Manager paletis. Tehke parem hiireklikk xref-i nimele ja valige Compare menüüst valikud:

  • Recent Changes / Viimased muudatused – võrdleb valitud xrefi viidatud joonisefaili uusima versiooniga.
  • Selected File / Valitud fail – avab standardse failivaliku aknas, kus saate valida joonisefaili, mida võrrelda määratud xref-iga.

Uued käsud
XCOMPARE – võrdleb lisatud xref-i viidatud faili uusima versiooniga.
XCOMPARECLOSE – sulgeb tööriistariba Xref Compare ja lõpetab võrdluse.
XCOMPARERCNEXT – suumib järgmise muudatuste komplekti xref-i võrdlustulemuses.
XCOMPARERCPREV – suumib eelmise muudatuste komplekti xref-i võrdlustulemuses.

Uued funktsioonid
COMPARESHOWCONTEXT – kontrollib objektide nähtavust, mida ei kasutata xref-i võrdluses.
XCOMPAREBAKPATH – määrab tee, kuhu varundatud xref-fail salvestatakse.
XCOMPAREBAKSIZE – määrab kausta suuruse, kuhu varundatud xref-faili salvestatakse.
XCOMPARECOLORMODE – Lülitab sisse objektide visuaalse efekti xref-i võrdluse ajal.
XCOMPAREENABLE – lubab võrrelda xrefi ja viidatud joonise faili.

 

4.Täiustatud AutoLISP ja DCL

Microsoft Visual Studio (VS) koodi kasutamiseks tehti uus AutoLISP-laiend, mis võimaldab teil AutoCAD-iga redigeerida AutoLISP-i (LSP) faile.

Kasutades laiendit AutoLISP saate:

  • Luua ja muuta LSP-faile, kasutades selliseid funktsioone nagu Autocomplete ja Code Snippets
  • Vormindada kõik või valitud koodid LSP-failis
  • Lisada watches ja breakpoints töötades LSP-failiga
  • Käivitada Debug Console´ist AutoLISP-i koode ja AutoCAD-käske

Uuendatud AutoLISP Unicode’i tugi

AutoLISP AutoCAD 2020 ja varasemad versioonid ei toetanud täielikult Unicode’i tähemärke. Paljud stringidega töötamisega seotud funktsioonid toetasid ainult mitmebaidist märgikomplekti (MBCS).

Uus DCL tugi AutoLISPis

Aknaid, mida kasutati koos AutoLISP programmidega, saab nüüd määratleda Dialog Control Language´iga (DCL). Enamik DCL-faile, mis on loodud Windows AutoCAD-ile peaks töötama rakenduses AutoCAD for Mac.

 

5.Lisatud lihtsustatud hiina keel

AutoCAD for Mac toetab nüüd lihtsustatud hiina keelt. Keelt saate muuta Application Preferences valikust. Keele muutumise nägemiseks taaskäivitage AutoCAD for Mac.

 

6.Sujuvam Trim ja Extend

Selle asemel, et esmalt valida Trim ja Extend piirid, valib vaikimisi Quick mode selects kõik potentsiaalsed piirid ise. Teised täiustused:

  • Pärast käskude Trim või Extend käivitamist lihtsalt valige objektid mida soovite lõigata või pikendada.
  • Lõigatavate või pikendatavate objektide valimisel on vaikeseadeteks individuaalne valik(individual selection), vabakäe valik(freehand selection) ja kahepunktiline piire valik(two-point fence selection).
  • Vabakäe valiku(freehand selection) alustamiseks hoidke hiire vasakut nuppu all ja lohistage kursorit läbi ühe või mitme objekti.
  • Alustage raamvalikut(fence selection), klõpsates kahele punktile, mis määravad objekte läbiva ala.
  • Vali objektid, mida ei saa kärpida ja need kustutatakse.

Näiteks pildid olevad kaks ülespoole jätkuvat seinajoont ja ukseava blokeerivad kaks joont peab jooniselt kustutama. Kasutades Quick mode selects esimesel juhul freehand selection ja teisel juhul two-point fence selection, kärbib või kustutab valik kiiresti objektid vastavalt vajadusele.

Samuti on objektide laiendamine kiirem ja mugavam. Järgnevas näites suletakse ukseava ja pikendatakse seina.

Kui kasutate TRIM kontuuril, mis sisaldavad viirutust, kasutavad trimmi- ja Shift-trimmi režiimid kiirrežiimis ainult viirutuse piire, mitte viirutuse enda geomeetriat. Näiteks liigutades kursor lõigatavele objektile nagu näidatud pildil, kustub joon viirutuse kontuurist kontuurini. Enne oleks kustutatud joon kahe viirutuse joone vahel.

Seda funktsiooni kontrollib TRIMEDGES.

Märkus! Kui soovite taastada varasema vaikimisi Trim ja Extend käitumise siis kasutage funktsiooni TRIMEXTENDMODE.

Muutunud käsud
EXTEND – laiendab objekte, et need ühtiksid teiste objektide servadega.
TRIM – kärbib objekte, et need ühtiksid teiste objektide servadega.

Uued funktsioonid
TRIMEDGES – kontrollib, kas kiirrežiimi lõikamine ja pikendamine viirutusel piirdub viirutuse servadega või hõlmab viirutuse mustrites olevaid objekte.
TRIMEXTENDMODE – kontrollib, kas käsud Trim ja Extend kasutavad voolujoonelisi sisendeid.

 

7.Täiustatud Blocks Palette

Blocks Palettest Insertion Options all saab nüüd valida skaala(scale) ja pöördenurga(rotation).

Märkus! Kui Scale või Rotation ees olevas kastis on linnuke, kasutatakse ploki sisestamiseks/lohistamisel viimati sisestatud väärtust.

 

8.Murra objekte ühest punktist

Uut käsku BREAKATPOINT (tool sets -> Break at Point tool) saab korrata, vajutades Enter. See käsk eraldab otsejoone, kaare või avatud polüjooni kindlaksmääratud punktis kaheks objektiks.

 

9.Revision Cloud täiustused

Esmakordselt Revision Cloud loomisel joonisel määratakse kaarte suurus praeguse vaate diagonaali pikkuse protsendi alusel. See tagab, et Revision Cloud algab mõistliku suurusega.

Kaare pikkust saate muuta Properties Inspectori paletis selle otseteemenüü kaudu või uue käsuga REVCLOUDPROPERTIES. Süsteemi muutuja REVCLOUDARCVARIANCE abil saate kontrollida, kas kaare pikkus on erinev või on ühtlane.

Kui valitakse Revision Cloud, kuvab Properties Inspector palett nüüd objektitüübina Polyline asemel Revcloud. Revcloudid on põhimõtteliselt polüliinid, kuid neil on täiendav kaare omadus ja võimalus haardestiilide vahel vahetada (süsteemimuutuja REVCLOUDGRIPS).

Uued ja muudetud käsud
REVCLOUD – loob või muudab redaktsioonipilve.
REVCLOUDPROPERTIES – kontrollib kaarte ligikaudset akordi pikkust valitud versioonipilves.

Uus funktsioon
REVCLOUDARCVARIANCE – kontrollib, kas revcloud-kaare luuakse erineva või ühtlase pikkusega.

 

10.Geomeetria mõõtmise võimalus: Quick Measure

Käsu MEASUREGEOM kiirvalik toetab nüüd pindala ja perimeetri mõõtmist joonise pealtvaates geomeetriliste objektidega suletud ruumis.

Suletud piirkonnas klõpsates tõuseb see roheliseks ja kuvab arvutatud väärtused käsuaknas ja dünaamilises nõuandes praeguses ühikute vormingus. Kui kasutate mitme ala valimiseks nuppu Shift + klikk, arvutatakse kumulatiivne pindala ja ümbermõõt. Kaasatud on ka suletud saarte perimeetrid, nagu on näidatud järgmisel joonisel.

Shift + klikk tühistab ka alade valiku. Valitud ala tühjendamiseks liigutage hiirt lihtsalt väikese vahemaa kaugusele.

Muutunud käsud
MEASUREGEOM – lisab kiirvalikule toe alade reaalajas mõõtmiseks.

 

11.Lisage tekst kihti

Praegu pakuvad AutoCAD-i põhised tooted funktsioone, millest igaüks kontrollib kihti uute mõõtmete, viirutuste, telgede, tsentrimärkide ja xrefide jaoks. Näiteks võite määratleda viirutuste kihi olenemata praegusest kihist.

Uus süsteemimuutuja TEXTLAYER laiendab seda võimalust nii teksti, kui ka mitmerealiste tekstiobjektide jaoks. Muud väärtused peale “” (kasuta praegust) väärtus alistab praeguse kihi (süsteemi muutuja CLAYER).

Uus funktsioon
TEXTLAYER – Määrab aktiivse joonise uue teksti ja mitmerealiste tekstiobjektide vaikekihi.

 

12.Uus graafikamootor

Mac OS-i tulevasteks muudatusteks ettevalmistamiseks kasutab AutoCAD 2021 for Mac uut graafikamootorit: Metal. Kui kasutate operatsioonisüsteemi Mac OS 10.14 või 10.15, on vaikeseade Metal. Varasemale graafikamootorile OpenGL saate tagasi minna dialoogiboksis AutoCAD Eelistused> vahekaardil Üldine.

Märkus! Mac OS 10.13 või vanem versioon ei toeta graafikamootorit: Metal.

 

13.Täiustatud rakenduseelistused

  • Lasso valiku saab nüüd keelata ja lubada vahekaardil Application Preferences > Cursor & Selection tab.
  • Valige taustavärv vahekaardil Application Preferences > Look & Feel tab .
  • Seadista usaldusväärseid teid vahekaardil Application Preferences > Application tab. Usaldusväärsed teed määravad kaustad, kust AutoCADil on luba koodi sisaldavate failide laadimine ja käivitamine.

 

14.Uued lisaseadmed

  • Uus süsteemimuutuja TEXTGAPSELECTION kontrollib, kas saate valida teksti- ja tekstiobjektide lünki või tühikuid. Lünga valiku võimaldamiseks määrake TEXTGAPSELECTION = 1.
  • Kui avate joonise, mis sisaldab OLE-pilte, on pildid nüüd nähtavad.
  • Nüüd on saadaval lehe seadistamise käsurida-versioon -PAGESETUP, mis võimaldab teil dialoogiboksist mööda minna.