KLIENDILUGU: Digitaalsed töömudelid paremaks koostööks

AEC Collection blogi BIM blogi Aruc
27 Juu 2023

Suomen Aluerakennuttaja (SARA) on elamispindade pakkumise ekspert ja ehitustööstuse arendamise teerajaja Soomes. Nad on spetsialiseerunud koostööle kogu ehituse tarneahelas ja sageli koos Arttuasunnotiga – kogenud ja uuendusmeelse partneriga omavalitsustele projektide planeerimise, rahastamise, ehituse ja haldusteenuste vallas. Võttes kasutusele Autodesk Build ja BIM Collaborate Pro rakenduses Autodesk Construction Cloud™, saavad meeskonnad järjepidevalt dokumenteerida, jälgida ja jagada andmeid, et saavutada edukaid projektitulemusi.

Lean metoodika

Uuendusliku ettevõttena otsivad SARA ja Arttuasunnot pidevalt võimalusi oma tulemuste parandamiseks. Mõlemad ettevõtted töötavad lean metoodikal. Nad kasutavad kiiret „sprintides” töötamist – lähenemist, mida nad õppisid IT-tööstusest. Mauno Lounakoski, SARA VDC juht, mõtiskleb: “Projektide puhul tarnime kavandeid ja korraldame koosolekuid iganädalase rotatsiooni alusel traditsioonilise igakuise ajakava alusel.”

Killustunud tarneahela ühendamine

SARA jaoks tähendab kliendiesindajana töötamine, et nad peavad reaalajas koostööks koondama palju projektiosalisi killustatud ehitusökosüsteemist. Nad mõistsid, et tõhusaks koostööks on vaja andmeid taastada ja jagada. Ettevõtte varasemad protsessid andmete käsitsi haldamiseks arvutustabelite, kohalike võrgudraivide ja füüsiliste kaustade vahel ei olnud enam nende ärivajaduste jaoks skaleeritavad ja takistasid tõelist koostööd selliste partneritega nagu Arttuasunnot. Ilma projektiteabe keskse hoidlata salvestati põhiandmed, nagu fotod ja dokumendid, üksikutesse arvutitesse, mistõttu oli koostööpartneritel keeruline teavet hõlpsasti jagada ja sellele juurde pääseda. Autodesk Construction Cloud™ tarkvara abil tõhusa digitaalse töömudeli väljatöötamisega muutis SARA oma tavad digitaalsete töövoogude kasuks. Autodeski täieliku ühendamisel investeeris terve meeskond ja lisaks ühendati ka mitmesuguseid integratsioone. Alates Reviti arhitektuursetest joonistest, BIM Collaborate Pro eelprojekteerimisest kuni Autodesk Buildi ehituse ja varahalduseni, mõistsid partnerettevõtted peagi, et nende lahenduste edukaks kasutamiseks on kõige olulisemad inimesed.

Täielik lahendus

Mõlemad meeskonnad tõdesid, et hooneteabe modelleerimine (BIM) on peamine vahend ja abistaja projektide tõhusamaks elluviimiseks, kuid väärtus pole mitte tehnoloogia, vaid see, kuidas inimesed seda kasutavad.

„Autodeskil on turu parim ökosüsteem projekti elutsükli jaoks , nende tööriistad on skaleeritavad ja koostalitlusvõimelised võrreldes mis tahes muu tootega. Kuid me pidime siiski oma projekti sidusrühmad tooma samale teekonnale, mida olime läbinud, et ka nemad saaksid meie visioonist aru.”

-Tino Nurmi, CEO

SARA - AU1

Autodeski pilvelahendus oli intuitiivne ja hõlpsasti kasutatav lahendus ehitusvaldkonna meeskondadele. Arhitekt Juri Pelkonen ütleb: „Arttuasunnoti jaoks on meie järelevalve hindamatu väärtusega. Infole laialdase juurdepääsu võimaldamine ja valitud dokumentidele õiguste tasemete määramine tähendab, et saame optimeerida juurdepääsu projektiandmetele“.

„Autodesk Construction Cloud platvormi paindlikkus võimaldab meil võtta kasutusele oma protsessid ja hallata iga projekti samade põhimõtete ja juhtimisega kõikjal. See aitab meil oma pakkumist mitmekesistada.”

-Mauno Lounakoski, VDC haldur

Nii SARA kui ka Arttuasunnot saavad oma tarneahela ühtlustada ja ehitusprotsesse ühendada. „Kui on võimalik töötada jooniste ja teabe uusima versiooni põhjal, on kõik samal lehel. See muudab asjad palju sujuvamaks,” mõtiskleb Mauno. Ja Tino jaoks on võtmetähtsusega tagada, et tema tööjõul oleks rollide mitmekesisus ja võimalus õppida. „Autodeski ehituspilv on avanud meie inimeste jaoks andmed – tööriistad, mida traditsiooniliselt kasutavad disainerid, nagu BIM Collaborate Pro, on nüüd meie projektijuhtimismeeskonnale kättesaadavad. Neid on lihtne mõista ja me paigutame oma projektimeeskonna liikmed samasse kohta, et nad mitte ainult ei saaks projektide kallal sujuvamalt koostööd teha, vaid saavad üksteiselt tehnoloogia abil õppida erinevatest valdkondadest,“ jagab Tino.

Soome ehituse tulevik on juurdunud tehnikas

Autodeski ehituspilv on sidusrühmade vahelist koostööd tohutult lihtsustanud. Ja mis puudutab äriprognoosi, siis on praeguse majanduskliendi jaoks kriitilise tähtsusega lihtne keskkond pakkumiste koostamiseks ja muutmiseks. „Materjalide hind on viimase aasta jooksul järsult kasvanud ja praegu avastame, et pakkumised, millele tegime hindasime veel kuus kuud tagasi, on tänaseks oluliselt hinda tõstnud,“ ütleb Tino.

„Autodeski lahendus annab meile võimaluse täiustada oma protsesse pidevalt areneva funktsionaalsuse kaudu. Aeganõudvad ülesanded on nüüd lihtsamad– näiteks juurdehindluste kujundamine. Autodeski platvormi kaudu saame kommentaare lisada otse kujundusele. Sel viisil töötamine on palju tõhusam ja siiani kasutame vaid murdosa saadaolevatest funktsioonidest.”

-Juri Pelkonen, Arhitekt

SARA, collaborating at the office

Väiksemate projekti andmete ühendamine ja skaleerimine on tuleviku fookusvaldkond. SARA ja Arttuasunnot on mõlemad võtnud sihiks paremad disainihaldusprotsessid. „Tahan tagada, et kõigil oleks kohapeale jõudes juurdepääs vajalikele dokumentidele. Autodeski ehituspilv aitab meil kogu seda teavet paljude kaasatud konsultantidega paremini koordineerida ja suurendab meie projektide meeskonnatööd,“ ütleb Mauno.

“Õigete talentide meelitamine ehitustööstusesse ja meie ettevõttesse on ülioluline, kui tahame tagada, et BIM on siin, et jääda.”

-Tino Nurmi, CEO

Ja Tino jaoks tähendab see, et mõlema ettevõtte vastavusse viimine viimaste valdkonna edusammudega tähendab, et nad suudavad meelitada ligi parimaid talente.


Artikkel on tõlgitud Autodeski lehelt.

Originaalartikkel: https://construction.autodesk.com/customers/sara/