Civil 3D 2022 uuendused

AEC Collection blogi Civil 3D blogi admin
03 Mai 2021

Avastage projekteerimistarkvara Civil 3D uusimad funktsioonid. Mõned Civil 3D funktsioonid on saadaval ainult Autodesk AEC Collection tootepaketi kaudu. Selles blogis tutvustame ühendatud joondamise (connected alignment) funktsionaalsuse täiendusi. Selle abil on võimalik paremini hallata rampide ja ristmike keerukat geomeetriat.

Ühendatud joondusfunktsioonile on tehtud järgmised täiustused:

  • Lisatud on mitu uut joonduskõverarühma kombinatsiooni, mis toetavad spiraalide, kõverate ja vastupidiste spiraalide kombinatsioone.

  • Üle 180-kraadiste kõverate loomiseks on lisatud tugi.

  • Ühendatud joondusi saab nüüd luua eelnevate joonte nihetest (offset from parent alignment), et toetada mahasõitude ja rampide lahendusi.
  • On lisatud eelvaate aken, et kasutaja saaks enne ühendatud joonduse loomist kontrollida lahendust eelvaates.

  • Kui sisestatud parameetrite abil lahendust ei õnnestu saavutada, saate luua ühendatud joonduse automaatselt.

Lisateavet ühendatud joonduste kohta leiate siit

Alljärgnevad uued kõverarühma tüübid on saadval, kui kasutatakse joonduse paigutuse tööriista (Alignment Layout toolbar):

  • Free Reverse Spiral-Curve-Spiral-Spiral (From entity, end curve)
  • Free Reverse Spiral-Spiral-Curve-Spiral (From curve, end entity)
  • Free Reverse Spiral-Spiral-Curve-Spiral-Spiral (Between two curves)

Rohkem infot kõvera rühmade paigutamisest leiate siit

Vajadusel saab uute tööriistadega loodud kõvera rühmade geomeetriat konverteerida selliselt, et seda saaks kasutada ja redigeerida ka vanemate Civil 3D versioonidega.

Selle kohta vaata lisatevat siit

Survetorude võrgustike projekteerimiseks on tehtud mõned mugandused ja täiendused. On täiustatud kompassi tööriista, profiili vaadet, infoviitasid ja ka geomeetria muutmise ja värskendamise võimalusi.

Vaata täpsemalt siit

Täiustatud on ka töövooge ArcGIS’iga ühenduste loomisel, eriti raster andmete puhul.

Vaata täpsemalt siit

Loodud on täiesti uus kasutaja kogemust parandada võimaldav keskkond (User Profile).

Vaata täpsemalt siit

 

Kui kasutatakse AEC Collectionit, siis avaneb ka Civil 3D tarkvaras rohkem ja uusi võimalusi. Kaks väga kasulikku vahendit on Project Explorer ja Grading Optimazation.

Project Explorer on keskkond, kus saab Civil 3D kasutaja jälgida loodud joondusi, pindasid, koridore, torude võrgustikku jm. Igal vahekaardil on vastav info nii tabelandmetena, kui graafiliselt ning palju parameetreid saab redigeerida ja eksportida otse Project Exploreri keskkonnast.

Grading Optimazation on töövahend, mis aitab kasutajal modelleerida olemasolevate pidada omavahelisi parimaid paigutusi. Määrata saab soovitud kaldeid, kaugusi, nihkeid, kõrgusi. Need tõlgendatakse programmis matemaatilisteks piiranguteks ning kasutaja näeb interaktiivselt, mida programm pakub optimaalseimaks lahendiks ning kasutaja omakorda saab sellesse vajadusel sekkuda. Geoaluste ja soovitud asendiplaaniliste andmete olemasolul saab Grading Optimazation töövahendi abil luua projekteeritavate pindade  vertikaalplaneeringuid minutitega.

 

Soovitus vaadata listis olevaid videosid: