Jätkusuutlik ja taskukohane eluasemearendus

AEC Collection blogi Revit blogi admin
16 Nov 2022

Nairobi Zima Homes Housing Projectis on jätkusuutlik ja taskukohane eluasemearendus

A rendering of the BuildX Zima Homes
Renderdus Zima Homes eluasemeprojektist. BuildXi loal.
  • Aafrika rahvaarv peaks kahekordistuma aastaks 2050, mil 35% maakera uuest ehitusest leiab aset nende mandril.
  • Nairobis asuv arhitektuuri-, inseneri- ja ehitusfirma BuildX Studio arendab Keenias taskukohase ja jätkusuutliku eluasemeprojekti Zima Homes, mis hõlmab 137 korterit ja mille keskmine maksumus on vaid 23 000 eurot.
  • BuildX alustas Zima Homesi 2022. aasta juunis ja viib projekti lõpule 2024. aasta alguses, misjärel saab see EDGE-sertifikaadi, mille süsinikusisaldus on umbes 60%.
  • Jätkusuutlikud funktsioonid hõlmavad mooduldisaini, vihmavee kogumise rajatisi, tõhusaid veevarustusseadmeid, päikesepaneelide valmidust, haljastatud aeda ja rohelist katuseterrassi.

Tänu paranevale infrastruktuurile, suurenevale tööjõule , tõusvale keskklassile, majanduse mitmekesistamisele, laienevale demokraatiale ja vabakaubandusele pakuvad Aafrika riigid uusi võimalusi elamuehituses. Ernst & Young nimetab Aafrikat ülemaailmsete investorite jaoks “üheks viimaseks piirituruks”.

Siiski on ka takistused. Võtkem Keenia: Maailmapanga andmetel kasvas riigi majandus aastatel 2015–2019 keskmiselt 4,8% aastas, mis on kiirem kui paljudes sarnase sissetulekuga riikides ja piirkondlikes riikides. Ja ometi elab enam kui kolmandik riigi elanikkonnast vaesuses.

“Riik on viimase kümnendi jooksul teinud olulisi poliitilisi ja majandusreforme, mis on aidanud kaasa püsivale majanduskasvule, sotsiaalsele arengule ja poliitilise stabiilsuse kasvule viimase kümnendi jooksul,” teatab Maailmapank. Selle peamised arenguprobleemid on aga endiselt vaesus, ebavõrdsus, noorte töötus, läbipaistvus ja vastutus, kliimamuutused, jätkuvalt nõrgad erasektori investeeringud ning majanduse haavatavus sisemiste ja väliste šokkide suhtes.

Nairobis asuva arhitektuuri-, inseneri- ja ehitusfirma BuildX Studio andmetel kasvavad need väljakutsed järgmistel aastakümnetel. Eeldatakse, et Aafrika rahvaarv kahekordistub aastaks 2050, mil 35% kogu maailma uusehitusest toimub just sellel mandril. Keenia pealinnas tegutseb BuildX, arendades jätkusuutlikke ja taskukohaseid eluasemeid, mis aitavad piirkonnal vastutustundlikult ja võrdselt areneda.

“See, mida me täna ehitame, moodustab Aafrika ja homsed aafriklased,” ütles BuildX-i juhatuse liige Elizabeth Wangeci Chege, World Green Building Councili aseesimees, tsiteeritud BuildXi 2021 Impact Report (PDF, lk 22). “Ettevõtted nagu BuildX Studio oma teedrajavate uuenduslikke lahendustega on vähese CO2-heitega tervislike hoonete loojad Ida-Aafrikas.”

Seda kinnitab BuildX´i panus Zima Homes, taskukohane ja jätkusuutlik eluasemeprojekt Nairobi äärelinnas, mis hõlmab 137 stuudiot ning kahe- ja kolmetoalisi kortereid, mille keskmine maksumus on 23 000 dollarit.

“Me töötame selle nimel, et ehitada hooneid, mis parandavad inimeste elukvaliteeti, heaolu, võrdsust ja juurdepääsu,” ütleb BuildX-i tegevdirektor Munene Mathenge. “Oleme pühendunud koostööle oma klientidega, et luua maailm, kus kõik hooned on radikaalselt paremad, tehes targemaid energia- ja materiaalseid otsuseid, aidates samal ajal neil muutustega silmitsi seista õppimisel, kohanemisel ja kasvamisel.”

Zima Homes under construction in Nairobi
Zima kodud hakkavad kuju võtma. Projekt valmib 2024. aastal. BuildXi loal.

Terviklik ja tervislik eluase

BuildX hakkas tegelema Zima Homesis 2022. aasta juunis ja viib esialgse EDGE sertifikaadi saanud projekti lõpule 2024. aasta alguses.

Ettevõte mõtles projekti välja COVID-19 pandeemia esimestel päevadel. “Selle aja jooksul mõistsime: kõik on kodus, kuid paljud kodud, kus inimesed elavad on halbade elamistingimustega,” ütleb arhitekt Etta Madete Mukuba, Zima Homes kaasasutaja ja BuildX taskukohase eluaseme juht. Ta lisab, et nende inimeste jaoks, kes elasid halva ventilatsiooni või loomuliku valgustuseta kodudes, võis seal olemine olla kahjulikum kui tervislik. Ja nii sündiski Zima Homes, mille nimekaim on suahiili sõna zima, mis tähendab “tervik ja terve”. Noorte madala sissetulekuga keenialaste teenindamiseks loodud Zima Homes võtab jätkusuutlikkusele tervikliku lähenemisviisi. “See ei ole lihtsalt looduse kaasamine hoonesse, ” ütleb Mukuba.

Näiteks tagab projekt passiivse disaini kaudu soojusmugavuse. “Soovime, et inimesed kasutaksid ruume ilma konditsioneerita või tulesid sisse lülitamata,” jätkab Mukuba, kelle sõnul on võtmesõnad ristventilatsioon ja suured päikesevarjudega aknad. “Nairobis on populaarne trend, kus paljud uusehitised katavad end lihtsalt klaasiga. Kuid troopilises kliimas on klaasist ehitis põhimõtteliselt inimestele kasvuhoone kujundamine. Kasutades palju kliimaseadet, mis tarbib palju energiat ja ei sobi keskkonda.

Muud säästvad funktsioonid hõlmavad vihmavee kogumise rajatisi ja tõhusaid veevarustusseadmeid, päikesepaneele, mis pakuvad ühistele aladele puhast ja taastuvat energiat (lisaks on päikeseenergia valmidus omanikele, kes soovivad hiljem oma kulul päiksepaneele paigaldada), haljastatud aed ja roheline katuseterrass. Lisaks on rõdud ja avarad koridorid, mis toimivad ühiskasutatavate ruumidena.

rendering of the courtyard of Zima Homes
Zima Homes jätkusuutlikud funktsioonid hõlmavad päikesepaneele, vihmavee kogumisrajatisi, rohelist katuseterrassi ja suuri aknaid, mis tagavad soojus mugavuse päikesekaitsevarjudega. BuildXi loal.

Ja siis on veel materjale, millest paljud on moodul ja enamik neist hangitakse kohapeal. See hõlmab seinapaneele ning plokk- ja talapõrandaid „Moodulmaterjalid on säästvamad kui tavamaterjalid, kuna nende ehitamiseks kulub vähem aega ja nende kvaliteeti kontrollitakse tehases,“ ütleb Mukuba. “Samuti saab süsteemi skaleerida. See tähendab, et peate asju tegema ainult üks kord ja seejärel saate neid paljudes projektides korrata, mis vähendab teie üldist tarbimist.”

BuildX arhitekti Wekesa George’i sõnul on tehnoloogia peamine tegur. “Jätkusuutlikkus nõuab andmete jälgimist, et saaksite teada, kas avaldate tegelikult soovitud mõju, ” ütleb ta. “Tehnoloogia muudab selle tegemise väga lihtsaks.”

Täpsemalt, BuildX kavandas Zima Homes, kasutades Autodesk Revitit, mis suudab luua projekti digitaalseid mudeleid, et simuleerida ja võrrelda erinevate disainivalikute keskkonnamõju. Näiteks tala- ja plokkpõrandate kasutamise otsustamisel võiksid arhitektid kindlaks teha selle mõju projekti süsiniku jalajäljele ja hoone töötõhususele võrreldes traditsioonilise betoonplaadiga. Samuti võiks nad teha arvutusi, mis aitaksid neil minimeerida teatud materjalide kasutamist, ilma et nad kahjustaks hoone konstruktsiooni terviklikkust.

“Revit võimaldas meil üsna kiiresti uurida erinevaid uuenduslikke süsteeme ja mängis olulist rolli meie disaini iteratsioonide tõhususes,” ütleb Mukuba, kes lisab, et tehnoloogia – näiteks tehisintellekt ja generatiivne disain – võivad lõpuks aidata BuildX´il oma disainilahendusi automatiseerida. “Soovime 2030. aastaks ehitada 10 000 taskukohase hinnaga kodu. Automatiseerimine aitab selle eesmärgi saavutamisel kaasa.”

Kaasamine ehituses

BuildX sõnul see, mis on keskkonnale kasulik on ka inimestele ehk kaasatus ja võrdsus käivad jätkusuutlikkusega käsikäes.

“Jätkusuutlikkus tagab taskukohasuse,” ütleb Wekesa, kes lisab, et traditsioonilised taskukohase eluaseme mõisted keskenduvad suuruse ja kvaliteedi vähendamisele, samas kui säästvad lähenemisviisid keskenduvad tõhususe suurendamisele. “Kui pind on väiksem, maksab see vähem. Kuid see pole ainus asi, mida saate teha. Positiivsete tulemuste saavutamiseks saate teha palju rohkem.”

woman working in construction of Zima Homes
Pooled Zima Homes projektiga loodud töökohtadest täidavad ehituses soolist võrdõiguslikkust edendava BuildX sõsarorganisatsiooni Buildheri lõpetajad. BuildXi loal.

BuildX usub Zima Homesis elavate elanike ja ka neid ehitavate töötajate võrdsusse ja kaasatusse. 18 kuud kestnud projektiga on loodud 650 töökohta, sealhulgas 100 töökohta madala sissetulekuga inimestele. Mõned neist töötajatest on lõpetanud Buildher, BuildX-i mittetulundusliku sõsarorganisatsiooni, mille missiooniks on anda noortele ebasoodsas olukorras olevatele Keenia naistele akrediteeritud ehitusoskused, et parandada nende rahalisi väljavaateid ja edendada soolist võrdõiguslikkust ehitussektoris.

“Traditsiooniliselt on Keenias ehitus keskkond naiste suhtes üsna diskrimineeriv,” ütleb Mukuba ja lisab, et BuildX muudab oma ehitusplatsid sooliselt võrdseks, pakkudes naistele mõeldud tualettruume ja ahistamisvastast poliitikat. “Kui rääkida majapidamisest, on see sama asi. Keenias on ainult 1% naistest maa- või majaomanik, mis on hull, sest neid on 50% elanikkonnast. Selle probleemi lahendamiseks turundame oma kodusid, jõudes naisterühmade ja inimesteni, kes muidu ei oleks tingimata koduomanike sihtrühmaks. Samuti loome soodsa keskkonna, tagades, et kui [potentsiaalsed ostjad] end mugavalt ei tunne, oleks olemas naissoost esindaja või naismüüja, kes saaks inimestega dokumentide osas läbi rääkida.

Lõppkokkuvõttes on kasulik ka see, mis on tervislik – mitte ainult Zima Homesis elavatele keenialastele, vaid ka inimestele üle kogu maailma, teatab BuildX, mis loodab, et projekt tõestab arendajatele ja ehitajatele, mis on võimalik, kui nad mõtlevad ümber oma arusaamad taskukohasusest, võrdsusest ja jätkusuutlikkusest.

“Suurim takistus sellistele projektidele ei ole disain ega jätkusuutlikkus, ” ütleb Weeks. „See on inimeste veenmise protsess, et selle hinnaklassiga on tegelikult võimalik ehitada hoonet, millel on kõik need omadused. See sõnum saab palju poolehoidu, kuna see on uus ja seda on varem proovitud ning see ebaõnnestus. Kuid sa pead olema püsiv. ”


Artikkel on tõlgitud Autodeski lehelt.

Artikli autor on Matt Alderton
Matt Alderton on Chicagos elav vabakutseline kirjanik, kes on spetsialiseerunud ärile, disainile, toidule, reisimisele ja tehnoloogiale. Lõpetanud Northwesterni ülikooli Medilli ajakirjanduskooli, tema varasemad õppeained on hõlmanud kõike alates Beanie Babies’ist ja megasilladest kuni robotite ja kanavõileibadeni. Temaga saab ühendust tema veebisaidi MattAlderton.com kaudu.

Originaal artikkel: https://redshift.autodesk.com/articles/zima-homes