5 olulist teadmist Civil 3D 2021 kasutajale

AEC Collection blogi Civil 3D blogi Martin Saarnak
10 Juu 2020

5 olulist teadmist Civil 3D 2021 kasutajale

 

Civil 3D 2021 on lisatud palju häid ja kasulike funktsioone. Toon nendest välja 5 kõige olulisemat Civil 3D 2021 kasutajale ja kirjutan täpsemalt, kuidas neid kasutada ja miks. Loe täpsemalt siit ↓

 

1.Ühilduvus erinevate versioonidega

Civil 3D 2018, 2019 ja 2020 saavad kõik töötada joonistega, mis on loodud ja/või salvestatud programmis Civil 3D 2021. Mitte ainult DWG-vorming pole sama (AutoCAD 2018 DWG), vaid ka Civil 3D-objektid on sarnased. Seega kui partnerid kasutavad vanemaid versioone, pole probleem saata neile 2021 versioonis koostatud mudeleid ja jooniseid.

 

Civil 3D Export to IMX

2. Koridori koostalitlusvõime InfraWorksiga 

Paljud, kes on InfraWorksi abil koostanud teede või platside eskiisid ja seejärel viinud mudelid Civil 3D-sse ja soovivad täpsemat projekteerimist teostada, avastasid Civil 3D 2021s, et maanteemudelit Infraworksi tagasi viimine polnud enam nii lihtne. Nüüd on loodud korralik teemudelite ühendus Civil 3D ja InfraWorksi vahel. Tee koridoride mudelid saab viia Infraworks’i, koos komponentidega, linkidega ja punkti koodidega, koridori servade ja metaandmete arvutatud geomeetriaga. Ühilduvuse saavutamiseks kasutatakse koridoride eksportimiseks käsku „Export to IMX“.

 

3. Silla funktsionaalsus ja koostalitlusvõime InfraWorksiga 

Infraworks’il on suurepärased tööriistad teede ja sildade loomiseks, kuid siiani pidas Civil 3D neid lihtsalt primitiivseteks 3D geomeetriliseks kehaks, mille iga komponent oli eraldiseisev 3D solid. Nüüd, versioonis 2021, saab Civil 3D kasutada InfraWorksis loodud sildade sisestamiseks kolme erinevat meetodit:

  • Kasutades InfraWorksis käsklust “Publish Civil Structure”
  • Kasutades InfraWorksis käsklust „Export to IMX“
  • Juurdepääs InfraWorks SQLite mudeli andmebaasi kaudu

Civil 3D Publish Civil Structure

Pärast paigaldamist saab neid sildu uuesti laadida, kui InfraWorks mudelis tehakse muudatusi, ja neid saab projitseerida profiilivaadetele. Civil 3D saab neid sildu salvestada ja hallata tänu uutele „Bridge” kategooriatele, mis ilmuvad nüüd Prospectoris ja Toolspace vahekaardil Settings, koos uute funktsioonidega sillaprojektsioonistiilide ja sillaprofiilivaate siltide ja stiilide loomiseks.

 

4. Survetorustiku võrgu funktsionaalsuse täiustused

Civil 3D 2021 on tehtud survetorude funktsionaalsuse täiendused. Autodesk nägi selle väljalaske nimel kõvasti vaeva, et parandada nii survetoru võrkude loomise kui redigeerimise viise nii plaanis kui ka profiilis.

Siin on nimekiri nendest uutest funktsioonidest:

  • Rõhu võrgu redigeerimine, kasutades profiili geomeetria redigeerimise tööriistu
  • Genereerige marsruudil põhinevad rõhuvõrgud – saab nüüd oma survevõrgu tee dikteerimiseks kasutada selliseid teid, nagu Alignment. Lisaks saab sellele alignmentile teha ka offseti.
  • Survevõrk järgib profiili – survevõrgu võib nüüd  määrata konkreetset profiili järgima. See tähendab, et kui profiilis tehakse muudatusi (olenemata sellest, kas muudetakse maapinda, millel profiil paikneb või lihtsalt profiili ennast), siis survevõrk uueneb samuti.
  • Profiilis oleva rõhuvõrgu redigeerimine profiili redigeerimise tööriistade abil – kui survevõrk on seatud järgima profiili, saab geomeetriat muuta selliste tööriistade abil nagu „Lisa PI”, „Eemalda PI” ja hiirega lohistada gizmot survevõrgu ülaosa manipuleerimiseks. See tähendab, et profiilil oleva survevõrgu redigeerimine ristumisel on muutunud oluliselt lihtsamaks.Civil 3D Parts editor
  • Kõverate torude parandused – kõverdatud survetorud ongi nüüd kõverad torud. Nüüd saab joonistada kõverjoonelisi torusid, mis säilitavad puuted külgnevate torudega, ilma et oleks vaja täiendavat sobitavuse seadeid (Fitting) nende vahel.
  • Liitmike (kolmikud, ristid) automaatne paigaldamine – kui survetoru ühendatakse teise toruga, on nüüd olemas võimalus asetada sobiv liitmik automaatselt sinna, kus nad ristuvad. Muidugi, need tükid peavad olema „Parts List“ loendites saadaval.   Vaata lisaks Parts Editor võimalusi ->

 

 

 

5. Täiustatud BIM360 disainikoostöö kasutamiseks  

Civil 3D 2020.2 tutvustas BIM360-le salvestatud projektides andmete otseteedega töötamise võimalust. See funktsioon on saadaval kasutajatele, kellel on juurdepääs BIM360 Design Collaboration for Civil. Nii Civil 3D 2020.3 kui ka nüüd Civil 3D 2021 täiustasid seda funktsionaalsust, tegeledes katkiste viidete parandamise ja Data Shortcut projektide loomisega BIM360 projekti abil ning parandades jõudlust jooniste salvestamisel ja andmete otseteedega pilves töötades.


Loe ka Civil 3D 2021 uuenduste kohta ->